A VAKOG módszerrel úgy írhatsz, mint egy profi és az olvasóid is imádni fogják

Kategória: Ötletből - Siker | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az emberek tények helyett érzéseket akarnak olvasni, mert azokat tudják átélni és ebből kapnak új élményeket. A jó írás érzelemdús, tele van jelzőkkel és ettől lesz élvezetes olvasni. Ha szakértője vagy a saját területednek, akkor elképzelhető, hogy inkább tényekben kommunikálsz: ma hideg idő van, esik az eső. Igazad is van, tényleg ilyen idő van. Ettől viszont nem fogják jobban élvezni az írásodat és nem szeretnek bele az olvasók. Ezért most mutatok neked egy technikát, amivel feldobhatod a legszárazabb anyagodat is, és olyan élvezetes írást csinálhatsz belőle, mintha egy profi szövegíró tollából hullott volna ki. Használd, mert az élvezhető szöveg hoz neked egyre több olvasót, és egyre több vevőt. A technika pedig pont olyan hatásos, mint amilyen egyszerű.

 

A VAKOG módszerrel úgy írhatsz, mint egy profi és az olvasóid is imádni fogják
 

 

Azért unják a tartalmaidat, mert nem vált ki érzelmeket az olvasóból. Hass az olvasóid érzékszervekre és máris érdekessé válik a legunalmasabb tartalom is.


A külvilág ingerei mindenkihez más úton jutnak el. Más érzékszerveink dominánsak és ez jelentkezik a kommunikációnkban, az emlékeink felidézésében és a tanulásunkban is. Ha nálad fejlett érzékszerv az orr, akkor számodra fontosak az illatok és gyakran szagolsz meg dolgokat. Az emlékeidet is illatokhoz kapcsolod, és egy ismerős illat képes emlékek sokaságát felszabadítani benned. Szinte ott vagy abban a régi emlékben, hallod azokat a hangokat, szinte látod az egész jelenetet. Ugyan ez igaz a többi érzékszervünkre is.

 

Azt is megfigyelték, hogy akiknél egy adott érzékszerv a domináns, azok előszeretettel beszélnek úgy, hogy ahhoz kapcsolódó fogalmakat használnak. Ráadásul olyanokkal szeretnek beszélgetni, akik szintén ugyanazokat a szófordulatokat használják a beszédükben. Mivel nem ismerjük az olvasóinkat, ezért célszerű arra törekednünk, hogy minél több érzékszervüket szólítsuk meg az írásunkkal. Így lesz egy sima cikkből valami olyan, amire azt szokták mondani: „ez zseniális”. Pedig csak beletettél pár extra jelzőt, utólag.

 

Mutatom, hogyan használhatod a VAKOG módszert a gyakorlatban.

 

A VAKOG egy mozaik szó. A következő szavakból áll:

  • Vizuális – látás
  • Akusztikus – hallás
  • Kinesztetikus – test- és mozgásérzékelés
  • Olfaktorikus – szag
  • Gusztatorikus – íz

 

Az öt csatornából az első három közvetíti a legtöbb információt.

 

Vizuális vagyis a látás

 

Vizuális jellemzői: a kép nagysága, távolsága, formája, színessége, fényessége, élessége, színes - fekete-fehér, közel vagy távol, tiszta vagy homályos, mozgó vagy álló, lassú vagy gyors, sötét vagy világos.

 

A vizuális típusú emberek a látással szerzett információkat részesítik előnyben, így tudják legkönnyebben megérteni az új információkat. Könnyebben megjegyzik, hogyan néz ki egy szoba, de kevésbé emlékeznek egy beszélgetés részleteire. Sokkal könnyebben emlékeznek az arcokra, mint a nevekre. A vizuális a leggyakoribb típus.

 

A vizuálisaknak úgy kell írnod, hogy minél jobban maguk elé tudják képzelni a mondandód. Ezért csak írj úgy, mintha ők is ott állnának, és látnák az egész jelenetet:

 

Amikor kiléptem a sötét lépcsőház ajtaján, a harsány színekben pompázó utcára, szinte elvakított a napfény. A távolban egy mentőautó villogó szirénáját pillantottam meg és a lányt amint az utcán felém sétál. Halvány fekete, tapadós ruha volt rajta, ami kihangsúlyozta tökéletes alakját. Élesen láttam a pirosra festett körmeit, melyeket szolidan rövidre vágatott. Szőke haján megcsillant a napfény és piszok jól ált neki. Rám mosolygott, ahogy lassan elhaladt mellettem. Én pedig szoborként álltam ott és valószínű az arcomra fagyott a bárgyú mosoly. Csak néztem, ahogy távolodik és nem bírtam betelni a ringó mozgásával.”

 

Akusztikus vagyis a hallás

 

Akusztikus jellemzői: a hang ereje, iránya, azaz honnan hallja a hangot, monóban vagy sztereóban, belülről szól vagy kívülről, mély vagy magas hang, dallamos vagy monoton, gyors vagy lassú, finom vagy harsány, tiszta vagy zajos, gépi vagy emberi, ritmikus vagy rendszertelen. Az akusztikus típus szívesen támaszkodik a hallás útján szerzett információkra, ezekre jobban is emlékszik.

 

Szépen fejezi ki magát, beszédes, gyorsan tanul nyelveket. Jól tud felolvasni és hangosan szokott gondolkodni. Szereti a zenét, könnyen emlékszik dallamokra, versekre, beszélgetésekre. Az új ismerősnek inkább a nevére, mint az arcára tud visszaemlékezni.

 

Az akusztikusoknak úgy kell írnod, hogy hangokat tudjanak társítani az olvasott szöveghez. Egyszerűen csak beszélj a hangokról, amiket hallana, ha ott lett volna.

 

Amikor kiléptem a csendes lépcsőház ajtaján, egyből megcsapott a város zaja. Az autók monoton duruzsolása, a dudák kürtölése és egy sziréna bántóan éles hangja a közelből. Mégis tisztán hallottam a távolból egy magas sarkú cipő kopogását. A hang irányába fordultam és megláttam azt az elképesztően gyönyörű lányt, amint felém tart. A háttérzaj szinte megszűnt és mintha egy zenekar zendített volna rá egy lassú és ritmikus zenére. Ennek ütemére közeledett a lány, a belső hangom pedig egyre gyorsabban zakatolta, hogy szólítsd már meg! Ahogyan rám mosolygott arra gondoltam, biztos csilingelő lehet a kacagása. Egyszerűen lefagytam és nem jött ki hang a torkomon. Még néztem, ahogy a kopogása távolodik és lassan visszatért a város tolakodóan gépies zaja.

 

Kinesztetikus vagyis a test és mozgás érzékelés

 

Kinesztetikus jellemzői: az érzés, érzelem intenzitása, hol érzi a testében, az érzés kiterjedése a testen vagy azon belül, az érzés mozgása, vonulása, intenzitásváltozása, folyamatossága vagy intenzitásának hullámzása. Ide tartozik a hőérzet, forró vagy hideg, érdes vagy durva, nyomás, súly, állandó vagy időleges, kicsi vagy nagy, erős vagy gyenge, vibráló vagy rezgő.

 

A kinesztetikus olvasód tapintás, mozgás és mindenféle manipuláció (kézzel végzett tevékenység) által tud jól tanulni. Szereti a fizikai tevékenységeket, a kézműveskedést és a kézzel végezhető munkákat. Egy új szerkezetet inkább kivesz a dobozból és kipróbálja, mint hogy elolvassa a használati utasítást. Nem szeret egy helyben ülni és hosszú magyarázatokat hallgatni.

 

A kinesztetikusaknak úgy kell írnod, minta ott lennének, és a kezükbe foghatnák, megérinthetnék a dolgokat illetve éreznék a testükben az élményt.

 

Amikor kiléptem a hűvös lépcsőházból a napsütötte utcára, egyből éreztem a meleg nyári szellőt az arcomon. Azt a kellemes belső boldogságot, ami elöntött. Balra néztem és ez a belső bizsergés egyből lekúszott a gyomromba, amint megpillantottam azt az elképesztően csinos lányt, amint felém tart az utcán. Éreztem, ahogyan a szívem egyre hevesebben kalapál és a tenyerem izzadni kezdett. Megállíthatatlanul közeledett és mintha az idő is lelassult volna. Volt benne valami izgatóan vibráló, ahogyan az a finom tapintású nyári ruhája hozzásimult a tökéletes testéhez. Én csak álltam ott egyik lábamról a másikra, miközben a lány mellém érve mosolyra húzta a száját és tovább sétált. Lefagytam, mintha egy bénultság suhant volna át a testemen. Mozdulni akartam, megérinteni, de nem ment. Csak a fejemmel követtem a lépteit, míg be nem fordult az utcasarkon. ”

 

 

A VAKOG módszerrel úgy írhatsz, mint egy profi és az olvasóid is imádni fogják
 

 

Most már tudod, hogyan kell érzelmekkel feldobni egy szakmai tartalmat is. 


 

Ezek voltak a leggyakoribb típusok.

A köznyelv elég hiányos az íz érzékelések szóbeli kifejezésére. Különösen a szag és az illat megjelölésére kevés a hétköznapi nyelv szókincse. (persze mesterszakácsok és borszakértők szaknyelve tartalmaz bőségesen kifejezéseket, melyeket azonban a szakmai zsargont nem ismerő laikus meg sem ért). Ettől még érdemes néha belecsempészni az írásodba.

 

Olfactoria jellemzője: az illatok minősége. Erős vagy gyenge, édes vagy csípős, penetráns, tömény vagy vékony, átható vagy sejtelemes, öreg vagy fiatal. Elhelyezkedése alapján lehet kiterjedt vagy testközeli. Forrása alapján lehet személyhez kötött, természetes vagy technikai. A forrása alapján lehet folyadék, gáz vagy szilárd. Az időbeni kiterjedése alapján állandó vagy alkalmi.

A példámban írhatnék azokról az illatokról, amiket éreztem. A dohos lépcsőházról, a városi szmogról, a közeli pékség illatáról vagy az elképesztően csinos lány frissen mosott hajának, parfümjének elillanó és sejtelmes illatfelhőjéről.

 

Gusztatórikus jellemzője: az ízekre vonatkozó minőség. Erős vagy gyenge, koncentrált vagy híg, gazdag vagy szegény, friss vagy romlott. Lehet édes, savanyú, sós, csípős, fűszeres vagy keserű. Lehet buggyant vagy tiszta, lágy vagy éles, alkoholos vagy nem alkoholos, természetes vagy feldolgozott.

A példámban írhatnék arról, hogy a lány szépségét hasonlítom az érett barackhoz, az élményt írom le ízekkel és a távozása miatti csalódásom hagyhatna keserű ízt a számban.

 

Játszunk most egy játékot, amiből jól meg fogod érteni a VAKOG lényegét.

 



 

Feladat:

Próbáld ki a következőt:

  1. Idézd fel egy kellemes nyaralás emlékét.
  2. Írd le, hogy milyen képek, hangok, tapintási, testi élmények, illatok, ízek kapcsolódnak ehhez az emlékhez. Éld át újra, amennyire csak lehet.
  3. Most olvasd el újra az egyes érzékszervi jellemzőket és nézd meg, hogy az agyad hogyan dolgozta fel az emlék egyes csatornáit. Például milyen képi minőséget használtál ez emlék leírásakor: színes vagy fekete fehér volt az emlék? Térben képzelted el vagy mintha egy fényképet néznél? Voltak belső érzéseid? Voltak hangok? Kívül vagy belül?
  4. Most írd át az emléket úgy, hogy megváltoztatod benne az egyes érzékszervi jellemzőket és kibővíted olyanokkal, amiket nem használtál.
  5. Nézd meg, hogy mennyivel változott meg az eredeti emlék színezete és jelentése.
  6. Próbáld ki azt is, hogy mivel tudod a boldog emléket szomorúvá tenni, majd fordítva. Ne használj mást, csak változtasd meg az egyes jellemzőket pozitívról negatívra. Fényesből – sötét, csendesből – zajos, lassúból - pörgős, kellemes illatból –tömény, édesből –keserű. A történet lényege maradjon ugyanaz.

 

Az üzleti blogodon minden cikknek az a célja, hogy vágyat keltsen az olvasóban. Nem hírportált üzemeltetsz, ami a világ történéseiről tájékoztat, ezért ne is tényeket közölj. Ha rá akarod venni az olvasóid, hogy hajókat építsenek, akkor ne azt mondd nekik, hogy hozzanak szerszámokat, vágjanak ki fákat és kezdjenek el dolgozni. Inkább beszélj nekik a végtelen tenger szépségeiről és a kalandokról, amiket átélhetnek.

 

Köszi, hogy elolvastad. Ha tetszett az írás, oszd meg a barátaiddal, ha pedig segítség kell, csak írj nekem bátran a cikk alatt egy kommentet.

 

Vissza

Címkék : tippek, szövegírás, látogatószerzés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Program vezető

Bártfai Balázs

Bártfai Balázs vagyok. 2003 óta valósítom meg a saját és mások ötleteit az Interneten. Több sikeres ötlet és pár kudarc áll a hátam mögött. Az automatizált megoldásokban hiszek. Ezért olyan stratégiákat dolgozok ki, amik folyamatosan szállítják a vevőket. Arról írok, hogyan lehetnek kézzel fogható eredmények az üzleti célú blogolásból.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 



Hírlevél

 

Adatkezelési szabályzat | ASZF

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.